FP7 projekt OpenIoT

Projekt OpenIoT je izgradio platformu otvorenoga kôda za područje Interneta stvari s ciljem jednostavnijeg razvoja inovativnih aplikacija koje prikupljaju i upotrebljavaju senzorske podatke. Platforma OpenIoT omogućuje pronalaženje senzora, rezerviranje njihovih resursa, semantičko označavanje prikupljenih podataka te korištenje i obradu podataka koji se generiranju sa senzora u stvarnom vremenu prema uslužnom modelu senzora kao usluge (engl. Sensing-as-a-Service). Platforma razvijena u okviru projekta OpenIoT dostupna je na GitHub-u na sljedećoj poveznici: https://github.com/OpenIotOrg/openiot

Poduzeće Black Duck poznato u open source zajednici po nagrađivanom softveru i konzultantskim uslugama izabralo je projekt OpenIoT među prvih 10 perspektivnih projekata otvorenoga kôda u 2013. godini.

FER se u sklopu projekta OpenIoT fokusirao na (1) razvoj softverske komponente za selektivno prikupljanje senzorskih podataka s pokretnih telefona i učinkovitu obradu velike količine podataka u stvarnom vremenu u računalnom oblaku, (2) oblikovanje i implementaciju rješenja za praćenje i upravljanje kvalitetom usluge u području pokretnog interneta objekata te (3) razvoj malih i energetski učinkovitih senzora za praćenje koncentracije štetnih plinova u zraku.