Igor Čavrak

IgorCavrakIgor Čavrak diplomirao je, magistrirao i doktorirao u polju računarstva na Sveučilištu u Zagrebu Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER), 1996., 2001. odnosno 2006. godine. Godine 2006. proveo je mjesec dana na usavršavanju na Sveučilištu Paderborn, Njemačka. Od rujna 1996. godine do prosinca 2009. godine zaposlen je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, Zavod za automatiku i računalno inženjerstvo, na radnom mjestu asistenta i višeg asistenta. Od prosinca 2009. godine na istom Zavodu je zaposlen je na radnom mjestu docenta. Sudjelovao je ili sudjeluje na više domaćih i međunarodnih znanstvenih projekata, uključujući projekte iz programa FP7 (“European Education Connectivity Solution”) i H2020 (“Exploring Manycore Architectures for Next-Generation HPC Systems”). Objavio je osam radova u međunarodnim znanstvenim časopisima i dvadesetak radova u zbornicima međunarodnih znanstvenih konferencija.

Područja znanstvenog interesa obuhvaćaju visoko paralelizirane i raspodijeljene algoritme obrade podataka, raspodijeljene inteligentne sustave, sveprisutno računarstvo, programsko inženjerstvo i otvoreno računarstvo.

Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva sunositelj je predmeta Otvoreno računarstvo, Računala i procesi, Raspodijeljeni razvoj programske potpore i Sveprisutno računarstvo. Bavi se uvođenjem inovativnih metoda poučavanja. Sudjelovao je u uvođenju inovativnog predmeta “Raspodijeljeni razvoj programske potpore”, izvođenog zajednički s Mälardalen University, Švedska, i Politecnico di Milano, Italija. Predmet “Otvoreno računarstvo” dobitnik je prve nagrade 2010. godine na natječaju Sveučilišta u Zagrebu za najbolji e-kolegij. Predmet “Raspodijeljeni razvoj programske potpore” dobitnik je druge nagrade 2009. godine na natječaju Sveučilišta za najbolji e-kolegij, osvojio je 2. mjesto na međunarodnom natječaju “IELA 2010 e-learning award” i 1. mjesto na međunarodnom natječaju “EUNIS Dorup E-Learning Award 2014”.

U sklopu programa Erasmus Staff Mobility Grant održavao je nastavu na Mälardalen University, Västerås, Švedska i Politecnico di Milano, Italija. Sudjelovao je u izradi sadržaja i izvedbi nastave u području cjeloživotnog obrazovanja, u sklopu “Škole otvorenog računarstva” pri Fakultetu elektrotehnike i računarstva.

Doc. Čavrak član je međunarodnih stručnih udruga IEEE, ACM i KES International. Dobitnik je Rektorove nagrade 1995. godine i srebrne plakete Josip Lončar za istaknutu doktorsku disertaciju u ak. god. 2005/06.