Počeo novi HRZZ projekt – IoT4us

Počeo novi HRZZ projekt – IoT4us

Category : Vijesti

Početkom ove godine započeo je novi projekt Laboratorija za Internet stvari pod nazivom “IoT4us: Pametne usluge usmjerene čovjeku u interoperabilnim i decentraliziranim okolinama Interneta stvari”.  Projekt je financiran iz programa “Istraživački projekti” Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ) u trajanju od 4 godine, do 31.12.2023. Voditeljica projekta je prof. dr. sc. Ivana Podnar Žarko. Istraživačka grupa trenutno broji 10 istraživača te je planirano uključivanje još dva doktoranda i jednog poslijedoktoranda tijekom projekta.

Projekt IoT4us usvaja i nadograđuje aktualne rezultate proizašle iz projekta H2020 symbIoTe tijekom kojega je razvijena međuopremu otvorenog kôda za interoperabilnost Interneta stvari te je uspostavljen početni ekosustav interoperabilnih IoT-platformi, pokrećući tako novi val inovativnih aplikacija i usluga nad različitim domenama i platformama. IoT4us će nastaviti daljnji razvoj tog ekosustava kako bi stvorio interoperabilnu, decentraliziranu, dinamičnu i sigurnu IoT-okolinu koja čuva privatnost korisnika, a pritom se oslanja na računalne resurse na rubu mreže. IoT4us će u takvim dinamičnim okruženjima omogućiti autonomne i kognitivne IoT usluge usmjerene čovjeku i u skladu s potrebama korisnika. Provedeno istraživanje će pridonijeti nastanku IoT-rješenja sljedeće generacije koja su prikladna za mreže 5G, kao masovno postavljanje IoT-uređaja s osnovnim ciljem ponude praktičnih i sigurnih aplikacije i usluge za krajnje korisnike koje štite njihovu privatnost. Kroz svoje istraživačke ciljeve, projekt će istražiti sljedeće izazovne teme: interoperabilne, dinamičke, decentralizirane i sigurne IoT-ekosustave namijenjene mrežama sljedeće generacije (uključujući mreže 5G), adaptivne komunikacijske protokole za učinkoviti prijenos podataka, inteligentne i kognitivne metode za IoT, tehnologiju Blockchain i mehanizme za očuvanje privatnosti u okolinama Interneta stvari.

Prvi radni sastanak održan je 17. veljače 2020. godine, a javno predstavljanje projekta je planirano 25. ožujka 2020. u Sivoj vijećnici na FER-u u sklopu predstavljanja FER-ovih novih projekata financiranih od strane Hrvatske zaklade za znanost (odgođeno).

Tim IoT4us (s lijeva na desno): Denis Salopek, Marin Vuković, Igor Čavrak, Pavle Skočir, Federico-Matteo Benčić, Alen Hrga, Ivana Podnar Žarko, Gordan Ježić, Mario Kušek, Miljenko Mikuc