Ivana Podnar Žarko

ivanaSlužbena stranica s popisom radova

Ivana Podnar Žarko je redoviti profesor na Sveučilištu u Zagrebu Fakultetu elektrotehnike i računarstva gdje predaje kolegije u području raspodijeljenih informacijskih sustava. Zaposlena je na Zavodu za telekomunikacije FER-a od 1997. godine. Usavršavala se je na Tehničkom sveučilištu u Beču, Austrija i Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne, Švicarska. Objavila je preko 60 znanstvenih radova u časopisima i zbornicima radova u području raspodijeljenih sustava te je bila član programskog odbora većeg broja međunarodnih znanstvenih skupova (IEEE Globecom, ISCC, CCNC). Područje njenog istraživanja su raspodijeljeni sustavi, Internet stvari i obrada velike količine podataka.

Dostupni radovi: ResearchGate, Google Scholar

Informacije za studente FER-a: preddiplomski studij, diplomski studij.

Tehnički je voditelj H2020 projekta symbIoTe: Symbiosis of smart objects across IoT environments (2016.-2018.) i član Znanstvenog centra izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave. Vodila je FER-ov tim u europskom istraživačkom FP7 projektu OpenIoT: Open Source Solution for the Internet of Things, a sudjelovala je u sljedećim suradnim projektima financiranim iz fondova EU: FP7 ACROSS, FP6 Alvis, FP6 Bricks i FP5 Opelix. Bila je voditelj industrijskog projekta MAXtv preporuke u suradnji s Hrvatskim Telekomom tijekom kojega je implementiran osobni pametni preporučitelj za najveći repozitorij internetske televizije u RH s preko 300.000 korisnika. Usluga je bila u uporabi od 2012. do 2015. godine.

Prof. dr. sc. Podnar Žarko je član svjetske stručne udruge IEEE, a od 2011. do 2014. godine je bila predsjednica Odjela za komunikacije Hrvatske sekcije IEEE. Primila je nagradu Hrvatske sekcije IEEE za izniman inženjerski doprinos u 2013. godini.